AER CONDIȚIONAT, DOAR UN MOFT SAU UN MOFT NECESAR?

AER CONDIȚIONAT, DOAR UN MOFT SAU UN MOFT NECESAR?

Vine vara și trebuie să ne pregătim din timp pentru temperaturile ridicate. Corpul nostru se adaptează din ce în ce mai greu la schimbările bruște de temperatură, la temperaturile înalte și la umiditatea care an de an pare mai greu de suportat. Așa că, pe lângă hăinuțele lejere pe care deja începem să le căutăm prin magazine, din materiale volatile, in sau bumbac, care lasă pielea să respire, creme de față și corp cu SPF,  trebuie să ne gândim și la confortul casei și chiar de la birou.

Cu toții știm sau am aflat pe pielea noastră cum e atunci când ajungem acasă și ne copleșește aerul închis, umed și cald, nu-i așa? Nu ar fi mai bine să ajungem acasă și să fie deja răcoare, să ne așezăm în living cu un pahar de vin sau un suc rece și să ne relaxăm după o zi toridă?

La birou, deja discutăm despre lucruri mult mai serioase. Cercetătorii britanici și nu numai, au ajuns la concluzia că productivitatea angajatului la locul de muncă scade vertiginos odată cu creșterea temperaturii din birou. Mai exact, aceștia se gândesc la cât de cald este în birou, la umiditatea crescândă, etc. Adesea se nasc conflicte între colegi de genul „este prea frig”, „este prea cald”, „închide aerul condiționat”, „mă trage curentul”, „deschide ușa, nu pot să respir”, etc. Îți sună cunoscut?

Tot specialiștii ne spun că temperatura ideală de lucru pentru angajații care lucrează la birou cu multe calculatoare în jur este între 21 și 23 de grade.

Așa că, vrând nevrând, folosirea aerului condiționat devine un „must” atât acasă cât și la birou. În ultimii ani au apărut diverse modele, cu linii și funcții moderne. Încet și sigur ne adaptăm la tehnologia de ultimă generație în care controlăm mașina de spălat, frigiderul sau iluminarea casei cu ajutorul telefonului mobil. De ce nu am putea să pornim de la distanță aparatul de aer condiționat și să-l setăm așa încât atunci când ajungem acasă să fie o temperatură optimă?

Însă, până la această discuție, trebuie să avem în  vedere mai multe aspecte atunci când luăm decizia de a alege aparatul de aer condiționat, fie că suntem sau nu la prima achiziție.

Decizia trebuie să fie una informată, acesta nefiind un aparat cu o durată mică de viață. Te-ai hotărât să îți iei aparat de aer condiționat? Uite ce trebuie să ai în vedere când mergi la cumpărături:

-          Consumul energetic

-          Capacitatea aparatului în funcție de mărimea încăperii unde va fi montat

-          Tehnologia folosită

-          Costul de montaj și prețul aparatului

-          Garanția aparatului

-          Nivelul de zgomot

-          Designul aparatului

 

 

Fiecare dintre cele de mai sus are o importanță deosebită în alegerea aparatului de aer condiționat.

Știi câte ore folosești (aproximativ) aparatul de aer condiționat ca să te încălzești/răcorești? Nici noi, însă, am întrebat sfântul Google atotștiutor și am găsit un răspuns pentru tine: 350 ore pentru răcire și 1400 pentru încălzire (pentru zone cu climă temperată).

Așa că, devine foarte importantă clasa energetică sau consumul energetic atunci când alegem aparatul de aer condiționat. De ce? Simplu, pentru că nu vrem să dublăm factura de energie electrică. Clasele energetice încep de la A până la E, E fiind cea mai puțin recomandată și eficientă clasă. 

Al doilea criteriu foarte important în alegerea aparatului este capacitatea acestuia. Întâi de toate trebuie să te gândești câți mp are încăperea în care dorești să îl montezi. De exemplu pentru un dormitor sau un living de peste 20 mp este suficient dacă alegi un aparat cu o capacitate de 9.000 BTU (British Thermal Units/hour). Dacă ai un spațiu mai generos, de peste 30 mp, pentru o funcționalitate bună ar trebui să alegi un aparat de 12.000 BTU. Dacă ai o casă generoasă, cu o bucătărie open space ce comunică cu living-ul atunci poți alege un aparat de 18.000 BTU. Cât despre  spațiile înalte, extinse, cu o suprafață de peste 60 – 70 mp poți alege un aparat de 24.000 BTU.

Un alt criteriu foarte important este alegerea unui aparat de aer condiționat de tip inverter. Te întrebi probabil ce înseamnă asta, nu? Tot sfântul Google ne scoate din necaz și ne explică: prin tehnologia inverter compresorul funcționează la o viteză variabilă, își va ajusta doar viteza de funcționare. Astfel, până la temperatura optimă, compresorul va rula la viteză maximă, apoi se diminuează. Dacă temperatura din încăpere crește, aceasta este detectată cu ajutorul senzorilor, compresorul adaptându-se iar prin creșterea vitezei.

Care sunt avantajele acestei tehnologii? Consum redus de energie și eficiență maximă.

În ultimii ani, au apărut aparate Wi-fi ready sau cu modul Wi-fi inclus. Pare SF, nu-i așa? De fapt lucrurile sunt destul de simple, practic îți permite să accesezi aparatul la distanță. Ești în drum spre casă, în mașină și mai ai 10 minute până ajungi acasă? Numai bine să pornești aparatul să răcească casa până ajungi tu.

Este mai comod, consumi mai puțină energie electrică, deții controlul aparatului de oriunde.

 

Cu siguranță, prețul este un alt criteriu foarte important. Mai ales că trebuie să ți-i cont și de costul montajului. De ce spun asta? Pentru că trebuie să verifici dacă te încadrezi în montajul standard, altfel, orice străpungere în plus ori mai mult de 3 metri liniari de traseu frigorific, se plătește suplimentar. Așa că orientează-te în piață, prospectează ofertele și încearcă să alegi un aparat cu o clasă energetică A, cu un nivel redus de decibeli, cu o garanție extinsă (macar 5 ani) și cu un preț corect.

Și, dacă tocmai ți-ai renovat casa și nu vrei să mergi pe clasicul alb, poți găsi diverse variante moderne și atrăgătoare: clasic black sau gold sand.

Sper să îți fie de folos informațiile de mai sus.

M.D.

Posteaza un comentariuPosteaza un raspuns

Trebuie sa fii logat sa postezi un comentariu.

Categorii Blog

Ultimele comentarii

Niciun comentariu

Arhiva Blog

Articolul Anterior

No products

To be determined Transport
0,00 lei Total

Finalizeaza comanda