ARAGAZ CLASIC SAU INCORPORABILE ELEGANTE?

ARAGAZ CLASIC SAU INCORPORABILE ELEGANTE?

Parcă aș pune celebra întrebare ce îi aparține lui Shakespeare. Sau alte celebre sintagme precum alb sau negru, elegant sau clasic, etc.

Întrebarea a aărut recent, atunci cand mama mea, s-a hotărât  să își schimbe aragazul. Deși acesta este bun și funcțional în continuare, problema a apărut la cuptor, a cărui tablă, după mulți ani de folosință, s-a uzat foarte mult și chiar s-a găurit.

A mers prin multe magazine de electrocasnice însă nu a găsit un model de aragaz clasic care să îi placă și să îi satisfacă toate nevoile.

Atunci, i-am sugerat să încerce să se reorienteze către varianta cuptor și plită. Foarte greu am reușit să o conving că va găsi o calitate net superioara în acest duo, că vor fi mai ușor de utilizat și va putea găti tot ceea gătea și la aragaz. deoarece tehnologia a evoluat și asta trebuie să facem și noi.

Și uite așa ne-am apucat de căutat și am căutat și am mai căutat puțin (mai mult) până am ajuns la următoarele concluzii ajutătoare deciziei :D

 

Fixează-ți bugetul

Primul lucru de la care trebuie să plec înainte de a decide în funcție de design, este să te gândești și să stabilești cât ești dispus să investești în noile electrocasnice. Dacă bugetul este mai “strâns” atunci este mai safe să mergi pe varianta clasică de aragaz. Vei găsi suficiente modele, atât cu funcții basic cât și super-dotate, adevărate mașini profesionale de gătit. Deci, dacă ai undeva la 500-600 lei, cu siguranță te încadrezi pentru un aragaz alb sau un aragaz maro, pe gaz, dacă ai noroc, cu aprindere electrică, siguranțe la ochiuri, etc.

                                

Dacă dublezi cumva suma de mai sus, deja discutăm despre altă categorie de aragazuri, dotate cu grill și rotisor, aprindere electrică atât pentru ochiuri cât și cuptor, capac de sticlă și grătare de fontă. Dacă ai un super noroc și prinzi o promoție bună, chiar poți găsi un aragaz mixt, cu plită pe gaz și cuptor electric cu convecție. Nu-i așa că e wow?

Dacă nu te satisface nici una din opțiunile de mai sus, atunci treci la etapa pro și cu aproximativ 2.000 lei poți alege cuptor și plită incorporabile. Atenție, trebuie să iei în calcul aici și corpul de mobilier pe care trebuie să îl comanzi separat (presupunând că până atunci ai avut aragaz). Dacă renovezi sau ești la prima mutare și ai ajuns la subiectul bucătărie, atunci gândește-te bine ce vrei. Ai grijă să îi transmiți și mobilistului decizia ta ca să știe dacă e cazul să taie blatul sau nu, unde vin corpurile, să ia măsuri exacte etc.

 

Designul, bată-l vina

Ne place tot ceea ce este frumos, unic, ne face să ne simțim confortabil și bine la noi acasă. Dacă ești genul care petrece mult timp în bucătărie, nu neapărat gătind, te sfătuiesc să îți pui în practică toate ideile despre cum ar trebui să arate bucătăria ta de vis. Deci nu face rabat la nimic, mai ales că o bucătărie nu o schimbi toată ziua, nici mobilierul și nici electrocasnicele. Dacă visezi o bucătărie modernă, cu siguranță ai de unde alege electrocasnice incoporabile care să meargă cu cromatica și tematică aleasă. Dacă îți plac lucrurile colorate și deja ți-a intrat în cap că vrei un mobilier roșu sau portocaliu, găsești chiar și cuptoare și plite în aceste nuanțe :D

                        

Dacă în schimb te inspiră mai mult stilul tradițional – rustic (ca și pe mine de altfel :D), atunci află că există câteva modele de aragazuri cu aspect rustic – vintage dar cu tehnologie actualizată. De cuptoare și plite nu mai zic, găsești multe variante de genul, de la clasicul gri, negru și până la alb sau bej.

  

Întrebarea de 100 de puncte: gaz sau electric?

Tot aici a avut dileme și mama mea. De vreun an, s-a racordat la rețeaua de gaz și atunci, firesc că se gândea să aleagă cuptorul pe gaz, să facă economie, etc. Însă, gazele nu mai sunt chiar așa de ieftine ca acum ceva ani, iar consumul, în cazul în care alegi cuptorul electric nu este atât de “de speriat”. So, factura electrică nu va bubui, mai ales ca mama nu gătește zilnic, și în nici un caz zilnic la cuptor. Ce a convins-o? Rapiditatea preparării alimentelor la cuptorul electric, gustul care este net superior alimentelor preparate in cuptorul pe gaz, coacerea uniformă a preparatelor cât și faptul că nu se vor usca în timpul gătirii

În concluzie, nu va mai sta atât în bucătărie, poate seta diverse programe și stiluri de gătit iar cuptorul își va face treaba.

Plita electrică, pe gaz, inducție sau mixtă

Dacă la cuptoare a fost mai simplu, aici deja dăm examen ) . Cea mai firească alegere pentru noi a fost plita pe gaz,  acea plită clasică din inox. Însă am cercetat atât magazinele cât și sf. Google și am aflat că există numeroase variante aici. Avem variant din inox sau email, dar și din sticlă securizată. Avem varianta pe gaz, electrică, integral cu inducție sau mixtă: inducție + gaz sau vitroceramică + gaz.

V-am spus ca dăm examen, nu? Cea vitro și cea cu inducție sunt de fapt plite electrice, prima mergând pe principiul de rezistență electrică, pe când cea de-a doua are la bază un principiu magnetic, care încălzește doar vasul, prin unde magnetice, însă nu și suprafața. Au numeroase avantaje, se curață ușor, preparatele se gătesc mult mai repede și au un gust mult mai bun.

Dezavantajul plitelor cu inducție, pe lângă cel financiar  (cea mai ieftină plită pornește de la minim 1.000 lei) vine cu următorul aspect: va trebui să renunți la toate vasele de gătit și să investești în oale și crătiți compatibile.

Montajul este un alt aspect relevant

De ce spun asta? Dacă pentru agarazul clasic, treaba este foarte simplă, în sensul că doar trebuie schimbate duzele în funcție de necesitate, pentru gaz natural sau gaz de la butelie, pentru electrocasnicele incorporabile, lucrurile se complică.

Așa că, dacă optezi pentru cele electrice, trebuie să ai o rețea electrică sigură, cu priză în apropierea spațiului unde le montezi, priza care musai trebuie sa aibă împământare și un anumit tip de siguranță. În plus, trebuie să gasești un tehnician care să ți le și monteze și să se asigure că totul este în regulă pentru a funcționa perfect.

După toate aceste lucruri, acum poate îmi înțelegeți mama care la 50+ de ani a avut o alegere dificilă de făcut. Nu aș putea spune că pentru mine a fost mai simplu, imaginează-ți că eu a trebuit să fac tot research-ul.

Sper ca toată experiența asta să-ți ajute să iei cea mai bună decizie.

Te aștept cu feedback

M.D.

Posteaza un comentariuPosteaza un raspuns

Trebuie sa fii logat sa postezi un comentariu.

Categorii Blog

Ultimele comentarii

Niciun comentariu

Arhiva Blog

Articolul Anterior
Urmatorul Articol

No products

To be determined Transport
0,00 lei Total

Finalizeaza comanda