Cum păstrezi alimentele proaspete timp îndelungat?

Cum păstrezi alimentele proaspete timp îndelungat?

O familie numeroasă înseamnă gătit zilnic sau des, înseamnă numeroase feluri de mâncare sau multe alimente consumate. O familie sănătoasă înseamnă consumul alimentelor de calitate. Pentru că suntem în era în care nu mai știm să dozăm sau să trăim “cu mai puțin” , așa cum făceau bunicii sau părinții noștri în vremurile cu multe lipsuri, suntem tentați să cheltuim mai mulți bani pe mâncare, iar de cele mai multe ori facem risipa din cauza asta.

Trebuie să învățăm să consumăm doar cât ne este necesar, să facem cumpărături eficiente, să ne aprovizionăm cu alimente din surse sigure. Așa că una dintre soluții este aceea de a depozita alimentele prin procesul de congelare.

Cum păstrăm alimentele mai mult timp

Congelarea este una dintre cele mai usoare si sanatoase metode de a pastra alimentele mai mult timp. Alimentele isi pastreaza calitatea, nutrientii si proprietatile.

Ce alimente se pot congela


Ce faci dacă ai rămas cu prea multe sarmale după Crăciun? Le porționezi, le pui în recipiente și doar le scoți pentru a le încălzi. Pofta bună!

Nu te mai îngrijora despre subiectul: ce îmi iau mâine la pachet? Gătești în weekend, porționezi preparatele, le congelezi și luni, marți, miercuri, joi ai ce să îți iei la serviciu. Mănânci sănătos, fără fast – food și de calitate. Plus economiile din portofel.

Ai cumpărat 2-4 L de lapte de la țărani? Congelează-l pentru zilele în care cei mici vor cereale cu lapte sau pentru ziua de duminică când alegi să faci un dulce cu copiii.

Ai o grădină cu legume și fructe? Perfect! Congelează-le și la iarnă vei avea cele mai gustoase ciorbe sau supe.

        

Nu știu cum e la voi, însă mama are grijă întotdeauna să pună la congelator pachete cu vinete coapte  gata curățate, ardei copți pentru salate sau alte mâncăruri gătite, să congeleze mărar ori leuștean. Și ce bine este toamna târziu sau iarna să mănânci o felie de salată de vinete cu ceapă și să aibă același gust ca vara sau să adaugi pentru un gust excelent câteva frunze de leuștean în ciorba proaspăt gătită. Numai gândește-te, doar.

Cât timp poți păstra alimentele în congelator

Carnea proaspătă poate sta la congelator până la 12 luni, cea tocată până la 4 luni, peștele între 2 și 6 luni (în funcție de tipul de pește), aluaturile până la 3 luni, laptele sau înghețata 1 luna iar legumele și fructele se pot consuma până la 12 luni.

Congelator sau ladă frigorifică

Eh, asta este întrebarea de 100 de puncte. De ce? Sunt mai multe variante, în funcție de spațiu, de necesități și chiar raportat la ritmul și tabieturile familiei tale.

Variantele ar fi congelatorul încorporat în frigider, cel încorporat în combina frigorifică, congelator de sine stătător sau ladă frigorifică.

 

Mi-am întrebat colegii care sunt avantajele și dezavantajele pentru fiecare în parte și am concretizat pentru voi câteva puncte:

  1.        În primul rând, de cât spațiu de depozitare ai nevoie? De cele mai multe ori, congelatorul te limitează ca spațiu de depozitare pentru o perioadă mai îndelungată și nici nu poți congela produse voluminoase, pe cand lada îți va asigura un spațiu generos pentru o cantitate mare de produse, fiind potrivită și pentru pachete voluminoase. Și îți mai dau un tips pe care l-am văzut la mama: etichetează fiecare pachet în parte. De ce? Pentru că uneori ai nevoie de carne tocată pentru ciorba de perișoare, alteori ai nevoie de carne de porc pentru friptură sau grătar.
  2.        Dacă nu ai suficient spațiu pe orizontală, atunci ar trebui să iei în considerare un congelator vertical cu mai multe sertare. Cele clasice au undeva la 3 sertare maxim, pe când noile modele pot avea pana la 8. Îți oferă un acces facil prin prisma sertarelor din dotare.  Mai mult decât atât, ține cont de faptul că în piață poți găsi modele hybrid, să le spunem așa, spre exemplu: congelator vertical pe care iarna îl poți folosi pentru congelarea și depozitarea alimentelor iar vara poate fi folosit pe post de frigider doar cu funcția de răcire.
  3.        Dacă spațiul din casă îți permite să te extinzi pe orizontală, atunci o variantă mai bună este lada frigorifică, generoasă din punct de vedere al cantității de produse pe care le poți depozita. Și, așa cum putem utiliza congelatorul pe post de frigider, și modelele mai noi de lăzi (cele dotate cu funcția Flexi Mode) le putem folosi pentru a răci limonada, sucul sau chiar berea pentru zilele toride de vară.
  4.        Un alt subiect care te interesează este acela al banilor. Economisirea, pe lângă faptul că ne învățăm să nu mai risipim alimentele, se simte și in portofel. Și mă refer la faptul că lada frigorifică consumă mai puțin decât un congelator. Să luăm următorul exemplu: ladă și congelator cu volum identic, lada va consuma mai puțin cu cel puțin 25% datorită faptului că la deschiderea ei aerul rece din interior nu se înlocuiește cu aerul cald din încăpere.
  5.        Un alt aspect pe care ar trebui să îl iei în considerare este acela că autonomia unei lăzi frigorifice, în cazul unei căderi de tensiune este cu mult mai mare decât în cazul unui congelator, aceasta putând ține până la 52 de ore.
  6.        O garanție extinsă este un avantaj important, așa că te sfătuim ca indiferent de opțiunea ta, să alegi un produs cu cel puțin 3 ani garantie. Hint: până la 31 iulie 2019 pentru lăzile frigorifice LDK ai garanție de 5 ani, cu înscriere pe site.
  7.        Un ultim aspect pe care trebuie să îl iei în considerare atunci cand ești nehotărât între cele doua, este prețul aparatului. Dacă vei face puțin research, vei descoperi că lada poate fi mai ieftină. Dacă adaugi și economia de energie, atunci lucrurile devin și mai interesante

În concluzie, verifică ce spațiu ai disponibil, măsoară și vezi ce ți se potrivește. Următorul pas este să analizezi obiceiurile alimentare și să decizi ce ți se potrivește. Ultimul pas este să-ți setezi bugetul și să mergi la cumpărături.

Succes!

M.D.

Posteaza un comentariuPosteaza un raspuns

Trebuie sa fii logat sa postezi un comentariu.

Categorii Blog

Ultimele comentarii

Niciun comentariu

Arhiva Blog

Articolul Anterior
Urmatorul Articol

No products

To be determined Transport
0,00 lei Total

Finalizeaza comanda